Μουσική

Βασίλης Τζωρτζίνης – Κατερίνα Παπαδοπούλου : “Persephone Project” | Νέος δίσκος

today24 Νοεμβρίου, 2021 1

Background
share close

To “Persephone Project” περιλαμβάνει εννέα σύγχρονες προσεγγίσεις πάνω στην παλιά δημοτική ποίηση των παραλογών. Οι παραλογές είναι ποίηση λαϊκή, είναι οι μπαλάντες που ταξίδευαν από στόμα σε στόμα και με διαφορετικές μελωδικές εκδοχές στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και κάποιες από αυτές στην Ευρώπη ολόκληρη.

Οι συνθέσεις του Βασίλη Τζωρτζίνη που χτίστηκαν πάνω στους στίχους των παραλογών έχουν αναφορές στη μουσική της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Μεσογείου, στη τζαζ και στη ροκ με τα πνευστά σε ρόλο πρωταγωνιστικό, ενορχηστρωμένα από τον σαξοφωνίστα Βασίλη Σαλτίκη των “Πυρός Αιθήρ”. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον η Κατερίνα Παπαδοπούλου, έχοντας κάνει ήδη μια μεγάλη διαδρομή στο χώρο του παραδοσιακού τραγουδιού, ανταποκρίνεται στην πρόκληση, συνδιαλέγεται με το ευρύ φάσμα των ηχοχρωμάτων και παράγει με σύγχρονη αισθητική τη συγκίνηση που αρμόζει στο δυνατό και διαχρονικό στίχο.

“Persephone Project”

Μέσα από την ιστορία της Περσεφόνης, η ζωή και ο θάνατος ερμηνεύονται σαν εναλλασσόμενα τοπόσημα σε μια περιοδική κίνηση, όπως ακριβώς συμβαίνει σε έναν κυκλικό χορό όπου οι χορευτές περνούν από το ίδιο σημείο του χώρου. Η Περσεφόνη είναι η γυναίκα του πρωτομάστορα που θυσιάζεται για να στεργιώσει το γεφύρι, είναι η Μαρουδιώ που εξαιτίας του άνομου έρωτά της για τον ξάδερφό της Γιάννο πεθαίνει και μεταμορφώνεται σε καλαμιά που γέρνει και τον φιλάει, είναι η γυναίκα που τραγουδά για τον αγαπημένο της που την απαρνήθηκε, είναι η αδερφή του Κωνσταντή που την πάντρεψαν στα ξένα κι επιστρέφει στο πατρικό της για να λυτρώσει τη μητέρα της όταν όλα έχουν χαθεί.

Βασίλης Τζωρτζίνης

Ο Βασίλης Τζωρτζίνης έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία ως μουσικός αλλά και ως εμπνευστής της ιστορικής μουσικής σκηνής Ραβάναστρον. Συμμετείχε στα σχήματα “Σεχνάζ”, Orient Xpress, G4Groove Jazz Collective, συνεργάστηκε με την Lamia Bedioui, τον οργανισμό Εν Χορδαίς, Alan Bates, τον Moni Ovadia, τον Δημήτρη Καταλειφό, τη Λυδία Κονιόρδου και την Καρυοφιλλιά Καραμπέτη και αυτός είναι ο τρίτος του δίσκος.

Η Κατερίνα Παπαδοπούλου είναι μια από τις πιο γνωστές -διεθνώς – εκπροσώπους του ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού. Από το 2013 συνεργάζεται με τον Jordi Savall σε συναυλίες σε Ευρώπη και Ασία. Στο χώρο της Ελληνικής δημοτικής μουσικής έχει συνεργαστεί σε συναυλίες και ηχογραφήσεις επί σειρά ετών με τους: Δόμνα Σαμίου, Αρχείο Ελληνικής μουσικής, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Αρχείο Ελληνικής δισκογραφίας κ.ά. ενώ στο χώρο του σύγχρονου Ελληνικού τραγουδιού με τους: Ν. Ξυδάκη, Ν. Παπάζογλου, Π. Δουρδουμπάκη, Ορχήστρα των χρωμάτων, Π. Θαλασσινό κ.ά.

Δείτε το video clip του “The Bogy”:

Στο δίσκο έπαιξαν: Βασίλης Σαλτίκης: σαξόφωνο, Μαργαρίτα Θεοφιλοπούλου: τρομπέτα, Γιώργος Φωτιάδης: τρομπόνι, Νεφέλη Ανδρεάκου: τσέλο, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης: ακουστική κιθάρα, Γιώργος Χριστόπουλος: ηλεκτρική κιθάρα, Βασίλης Τζωρτζίνης: μπάσο, Σίμος Κωνσταντινίδης: τύμπανα

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%