Τεχνολογία

Microsoft: Αγόρασε τη μονάδα κατασκευής κινητών της Nokia

today4 Σεπτεμβρίου, 2013

Background
share close

Η παγκόσμια αγορά κινητής τηλεφωνίας οδεύει σε σημαντικές αλλαγές, καθώς η Microsoft πρόκειται να αγοράσει τις διευθύνσεις της κατασκευάστριας κινητών τηλεφώνων Nokia έναντι 5,44 δισεκ. ευρώ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο εταιρίες.

Οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν την εξαγορά των διευθύνσεων Συσκευών και Υπηρεσιών της εδρεύουσας στην Φινλανδία Nokia από την Microsoft, έναντι τιμήματος 3,79 δισεκ. ευρώ, καθώς και την εξαγορά των κατατεθειμένων ευρεσιτεχνιών (ή πατεντών) της Nokia έναντι 1,65 δισεκ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Nokia είχε κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια αγορά συσκευών κινητής τηλεφωνίας έως ότου τα λεγόμενα «έξυπνα τηλέφωνα», ή smartphones, που κατασκευάζουν η Apple και διάφορες εταιρίες που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android της Google την εκθρόνισαν.

Καθώς οι πωλήσεις των συσκευών της που χρησιμοποιούν το δικής της κατασκευής λειτουργικό σύστημα Symbian βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, η Nokia ανακοίνωσε το 2011 ότι συνήψε μια στρατηγική συμφωνία με την Microsoft ώστε να χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Windows Phone.

Ο επικεφαλής της Microsoft Στιβ Μπάλμερ δήλωσε ότι η σχέση αυτή έφερε αξία και ανάπτυξη για τις δύο εταιρίες. “Τώρα, είναι καιρός να αξιοποιήσουμε αυτή την ορμή και να την επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο”, είπε ο Μπάλμερ, κάνοντας λόγο για μια αμοιβαίως επωφελή συμφωνία για τους εργαζόμενους, τους πελάτες και τους επενδυτές.

Οι μετοχές της Nokia κατέγραφαν αλματώδη άνοδο στο χρηματιστήριο του Ελσίνκι, που έφθασε σχεδόν το 40% το απόγευμα.

Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2014. Εκκρεμεί η έγκρισή της από τους μετόχους της Nokia και τις αρχές ανταγωνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Φινλανδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περίπου οι 32.000 από τους περίπου 99.000 εργαζομένους της Nokia θα μετακινηθούν στην Microsoft, ανάμεσά τους 4.700 στην Φινλανδία.

Πηγή: newsbeast.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%