Διάφορα

Γιατί λέμε Οκτώβριος και όχι Οκτώμβριος

today1 Οκτωβρίου, 2021

Background
share close

Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που έχουμε κάνει οι περισσότεροι είναι να λέμε και να γράφουμε τον δέκατο μήνα του έτους ως «Οκτώμβριο» αντί για Οκτώβριο που είναι το σωστό.

Είναι και κάπως εκνευριστικό αν το σκεφτείς αφού προηγείται ο Σεπτέμβριος και ακολουθούν ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος, γιατί λοιπόν αυτός ο Οκτώβρης πρέπει να μας μπερδεύει και να μας κάνει τη ζωή δύσκολη με τις παραξενιές του; Ποια είναι η εξήγηση που κρύβεται πίσω από αυτή τη διαφοροποίηση;

Η απάντηση βρίσκεται στο ρωμαϊκό ημερολόγιο, το οποίο και έχουμε δανειστεί αυτούσιο στην ονομασία των μηνών.

Παλιά το ημερολόγιο είχε 10 μήνες, καθώς απουσίαζαν οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος, οι οποίοι προστέθηκαν αργότερα, με το νέο έτος να ξεκινά από τον Μάρτιο.

Το ρωμαϊκό ημερολόγιο στα λατινικά ήταν το εξής:

1) Martius (στον Άρη)
2) Aprilis (στην Αφροδίτη)
3) Maius (στη Μαία)
4) Junius (στην Ήρα)
5) Quintilis (πέμπτος)
6) Sextilis (έκτος)
7) September (έβδομος)
8) October (όγδοος)
9) November (ένατος)
10)December (δέκατος)

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρωμαϊκό ημερολόγιο, οι πρώτοι τέσσερις μήνες είχαν ονόματα Θεών. Οι επόμενοι συνέχιζαν αριθμητικά, δηλ. ο Quintilis ήταν ο πέμπτος, ο Sextilis ήταν ο έκτος κ.ο.κ.

Αργότερα ο πέμπτος και ο έκτος μήνας αφιερώθηκαν σε αυτοκράτορες και συγκεκριμένα στον Ιούλιο Καίσαρα και στον Οκταβιανό Αύγουστο.

Οι επόμενοι μήνες όμως συνέχισαν αριθμητικά. Συγκεκριμένα ο έβδομος μήνας λεγόταν September από το septem (εφτά), ο όγδοος μήνας ονομάστηκε October από το octo (οκτώ), ο ένατος ήταν ο November από το novem (εννιά) και τέλος δέκατος και τελευταίος ήταν ο December από το decem (δέκα).

Επομένως, αφού ο Οκτώβριος δεν είχε μ στα λατινικά (October), δεν έχει, προφανώς, ούτε στα ελληνικά.

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Τεχνολογία

Ξεκλείδωμα αυτοκινήτου με Samsung smartphone

H  Samsung ανακοίνωσε πως οι χρήστες συσκευών Galaxy θα μπορούν για πρώτη φορά να χρησιμοποιούν τα smartphone τους ως ψηφιακά κλειδιά αυτοκινήτου για το νέο πολυτελές υβριδικό μοντέλο Genesis GV60. Με το ψηφιακό κλειδί της Samsung, που υποστηρίζεται από τις τεχνολογίες NFC και UWB, ο χρήστης θα μπορεί να κλειδώσει και να ξεκλειδώσει το αυτοκίνητό του με ασφάλεια χρησιμοποιώντας το smartphone του. Μάλιστα, με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, ο χρήστης θα μπορεί […]

today30 Σεπτεμβρίου, 2021

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%