Διάφορα

Η Λατέρνα, το εμβληματικό όργανο των Ελλήνων μουσικών του δρόμου

today21 Δεκεμβρίου, 2021

Background
share close

Όποιος έχει βρεθεί στην Ερμού, την κεντρική εμπορική λεωφόρο της Αθήνας είναι πιθανό να έχει συναντήσει και στον Σπύρο Ταραπόσο καθώς και στη λατέρνα του, γνωστή και ως βαρελότο.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό πιάνο, το οποίο ελέγχεται γυρίζοντας ένα κουμπί στο πίσω μέρος. Είναι φορητή και συνήθως μετακινείται με τέσσερις ρόδες στο κάτω μέρος της θήκης. Φυσικά, αν χρειάζεστε άλλη πηγή ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια των αγορών σας μπορείτε πάντα να μπείτε στο καζινο NetBet,

Μοιάζει πολύ με τα μικρότερα μουσικά κουτιά, αυτό λειτουργεί μέσω μιας μανιβέλας η οποία περιστρέφει έναν κύλινδρο με μανταλάκια που μαδούν τις χορδές, δημιουργώντας μουσική. Η παραδοσιακή ελληνική λατέρνα είναι συνήθως εννέα τραγούδια.

Η ιστορία της ελληνικής λατέρνας

Τα βαρελότα αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, σύντομα έγιναν περιζήτητα από τους Έλληνες, καθώς το όργανο υιοθετήθηκε μέσω του Ιταλού Giuseppe Turconi και του Έλληνα Αρμάου, οι οποίοι διέμεναν στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Έλληνες που ζούσαν στην πόλη κατέφυγαν αμέσως στη λατέρνα και το όργανο έγινε κοινός τόπος στα σπίτια των Ελλήνων της μεσαίας τάξης στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλη την ελληνική ενδοχώρα. Ήταν ένας από τους κύριους τρόπους ψυχαγωγίας της εποχής και πολύ πριν από τα στερεοφωνικά, τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις.

Εκτός από το σπίτι και κατά τη διάρκεια ειδικών εκδηλώσεων, οι λατέρνες εμφανίζονταν συχνά στα πεζοδρόμια, στα οποία οι μουσικοί έπαιζαν δημοφιλή τραγούδια με την ελπίδα να φέρουν στο σπίτι μερικά δολάρια.

Ένας μουσικός του δρόμου που παίζει λατέρνα ήταν δημοφιλής σε όλη την Ελλάδα μέχρι το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, ωστόσο σήμερα είναι ένα ασυνήθιστο θέαμα.

Κρατήστε την παράδοση σε κίνηση

Όμως, ο Tarapossos σταθμεύει συχνά στη μέση της οδού Ερμού, στην Αθήνα και συνεχίζει να κρατά την παράδοση αυτή σε κίνηση. Είναι πολύ γνωστός στην Αθήνα, καθώς είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που παίζει ακόμα αυτό το εκπληκτικό μουσικό όργανο που είναι προσβάσιμο στο κοινό.

Ξεκίνησε να παίζει τη λατέρνα του. Του το χάρισε ο παππούς του για να εξασφαλίσει ότι θα μπορούσε να κερδίσει κάποια χρήματα όταν ήταν άνεργος για περισσότερα από 20 χρόνια.

Η λατέρνα που έφτιαξε ο παππούς του παππού του, από τον καλλιτέχνη το 1942. Είναι στολισμένη με εικόνες από το παρελθόν από ελληνικές ταινίες με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Τζένη Καρέζη, αλλά και φωτογραφίες του ίδιου του Ταραπόσκου.

Σε συνέντευξή του στο Greek The Reporter ο Ταραπόσος δήλωσε στο Greek Reporter ότι “ακολουθεί τα βήματα του παππού του” παίζοντας το παραδοσιακό όργανο.

Η λατέρνα ερμηνεύει τραγούδια που ήταν πολύ δημοφιλή στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1950, του 1960 και του 1970. Παρόλο που η πλειοψηφία των μεγαλύτερων σε ηλικία Ελλήνων γνωρίζει και αγαπάει τη λατέρνα και τα τραγούδια που ερμηνεύει, ο Ταραπόσος αποκαλύπτει ότι πολλοί νέοι Έλληνες δεν γνωρίζουν για το όργανο που κάποτε ήταν δημοφιλές.

Ο κόσμος συχνά θαυμάζει τη λατέρνα και ρωτάει για τα τραγούδια που τραγουδάει καθώς και για το ιστορικό του οργάνου.

Ο Ταραπόσος αφιέρωσε το συγκινητικό τραγούδι “Η αγάπη που έγινε δίκοπο μαχαίρι”, που έγινε γνωστό μέσω της Μελίνας Μερκούρη στην ταινία “Στέλλα”, σε “όλους τους μετανάστες ανά τον κόσμο”, ειδικά στην κόρη του, η οποία μετανάστευσε στη Γερμανία για να βρει δουλειά.

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%