Διάφορα

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα σε διάφορα μέρη του κόσμου

today30 Δεκεμβρίου, 2017

Background
share close

Η πρωτοχρονιά πλησιάζει και οι άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για να υποδεχτούν κατάλληλα τη νέα χρονιά! Σε κάθε χώρα του πλανήτη υπάρχουν διαφορετικά έθιμα, με τα οποία γιορτάζεται η σημαντική αυτή ημέρα!

Πάμε να δούμε κάποια από τα πιο παράξενα πρωτοχρονιάτικα έθιμα του κόσμου!

Ξεκινάμε φυσικά με το ρόδι που σπάμε στην Ελλάδα για καλή τύχη και φυσικά, πάντα «με το δεξί» την πρώτη φορά που θα μπούμε σε ένα σπίτι με το νέο έτος. Και βέβαια μην ξεχνάμε τα κάλαντα που λένε τα παιδιά πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι.

Οι ανύπαντρες ετοιμαστείτε για την  Ιρλανδία! Εκεί οι ανύπαντρες γυναίκες βάζουν την Πρωτοχρονιά κάτω από το μαξιλάρι τους φύλλα από γκι, ελπίζοντας ότι θα ονειρευτούν τον μέλλοντα σύζυγό τους.

Παρομοίως, στη Ρουμανία, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι ανύπαντρες κοπέλες κρατούν στο χέρι τους ένα αναμμένο κερί και σκύβουν πάνω από το χείλος ενός πηγαδιού. Η φλόγα του κεριού θα κάνει το πρόσωπο του μελλοντικού συζύγου τους να αντικατοπτριστεί στα σκοτεινά νερά. Επίσης, βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους ένα κλωνάρι βασιλικό, για να ονειρευτούν αυτόν που θα παντρευτούν.

Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία όλοι τρώνε 12 σταφύλια, ένα σε κάθε χτύπημα του ρολογιού τα μεσάνυχτα, για ευημερία.

Οι Ρώσοι γράφουν μια ευχή σε ένα κομμάτι χαρτί, το καίνε, το ρίχνουν μέσα στο ποτήρι με τη σαμπάνια και το πίνουν πριν από τις 12:01 για να έχουν καλή τύχη.

Οι Σκωτσέζοι στις 12 ακριβώς, αρχίζουν να πηγαίνουν στα σπίτια φίλων και γειτόνων για να είναι οι πρώτοι που θα περάσουν το κατώφλι τους.

Στην Κορέα όλοι μένουν ξύπνιοι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, γιατί πιστεύουν πως όποιον τον πάρει ο ύπνος, θα ξυπνήσει με άσπρα μαλλιά και φρύδια. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά εξαγνίζουν τα σπίτια τους από τα κακά πνεύματα, καίγοντας φύλλα από μπαμπού.

Στη Δανία συνηθίζουν να σπάνε πιάτα στην πόρτα του γείτονά τους. Μάλιστα η οικογένεια που συγκεντρώνει στην πόρτα της τη μεγαλύτερη ποσότητα σπασμένων πιατικών θεωρείται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη τύχη επειδή έχει τους πιο πιστούς φίλους.

Στην Ιαπωνία οι καμπάνες των ναών χτυπούν 108 φορές για να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου χρόνου. Τα σπίτια διακοσμούνται με φύλλα αειθαλών φυτών και μπαμπού, σύμβολα αιώνιας ζωής κι ευημερίας.

Στην Χιλή τρώνε μια κουταλιά φακές τα μεσάνυχτα για να έχουν όλο το χρόνο δουλειά και χρήματα, ενώ στην Κολομβία οι πολίτες περπατούν το τετράγωνο της συνοικίας τους με μια άδεια βαλίτσα, για ένα χρόνο γεμάτο ταξίδια.

Στις Φιλιππίνες την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχουν έθιμο να φορούν ρούχα πουά και να τρώνε μόνο στρογγυλά φαγητά και φρούτα. Έτσι θεωρούν πως θα έχουν αφθονία καθώς ταυτίζουν το στρογγυλό σχήμα με το σχήμα των κερμάτων και του πλούτου.

Στη Νέα Ζηλανδία (όποιος αντέξει!) χτυπούν τηγάνια και κατσαρόλες όσο πιο δυνατά μπορούν.

Εξίσου φασαριόζικα υποδέχονται το νέο έτος και στην Αυστραλία, χρησιμοποιώντας από κόρνες μέχρι πυροτεχνήματα. Την πρώτη μέρα του χρόνου, οι Αυστραλοί συνηθίζουν να κάνουν πικ-νικ σε κάποια παραλία, όπου πιθανότατα θα συναντήσουν και τον Άγιο Βασίλη να κάνει το μπάνιο του.

Στην Αργεντινή την Πρωτοχρονιά φορούν ένα καινούργιο ροζ εσώρουχο, για να έχουν αγάπη ενώ στις 12:00 ακριβώς, θυμίζοντας λίγο Ελλάδα, κάνουν το πρώτο τους βήμα με το δεξί πόδι.

Στο Ισραήλ οι άνθρωποι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πηγαίνουν στη Συναγωγή να προσευχηθούν και μετά επιστρέφουν στα σπίτια τους, όπου μαζεύονται οικογενειακά και τρώνε πλουσιοπάροχα. Παίζουν το ‘shofar’ (κέρατο κριαριού, που χρησιμεύει ως μουσικό όργανο) και τρώνε μήλα βουτηγμένα στο μέλι, για να είναι γλυκός ο νέος χρόνος που έρχεται.

Στη Βραζιλία φορούν άσπρα ρούχα για να τρομάξουν τα κακά πνεύματα και πηδούν επτά κύματα, ένα για κάθε μέρα τις εβδομάδας, για καλή τύχη.

Στο Θιβέτ οι δύο τελευταίες ημέρες του κάθε χρόνου θεωρούνται προπαρασκευαστικές για την υποδοχή του νέου. Καθαρίζουν σχολαστικά τα σπίτια τους, ανάβουν δαυλούς και πετάνε κροτίδες για να κρατήσουν μακριά τα κακά πνεύματα.

Στο Μεξικό πιστεύουν πως η ημέρα της Πρωτοχρονιάς είναι μία από τις καλύτερες ευκαιρίες για να επικοινωνήσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν πεθάνει, κι έτσι επισκέπτονται τα νεκροταφεία. Επίσης, σκουπίζουν τα σπίτια τους για να τα βρει καθαρά ο νέος χρόνος και, όπως και σε αρκετές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς φορούν πολύχρωμα εσώρουχα (συνήθως κόκκινα) για να έχουν καλοτυχία και επιτυχία στον έρωτα τη χρονιά που έρχεται.

Στη Νότια Αφρική συνηθίζεται να πετούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έξω από το σπίτι τις παλιές ή χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές τους – άγνωστο γιατί! Επίσης, πυροβολούν προς τον ουρανό και, σε μερικά μέρη της χώρας, οι κάτοικοι ντύνονται με πολύχρωμες στολές καρναβαλιού και βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδώντας και χορεύοντας στο ρυθμό των τυμπάνων.

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%