Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Αγριοκρεμμύδα Urginea maritima

today24 Νοεμβρίου, 2017

Background
share close

Αγριοκρεμμύδα
Urginea maritima, Σκίλλη η παράλιος, Μποτσίκι.

Κάποιοι την θεωρούν αντικαρκινικό βότανο (δίνεται συνταγή χρήσης), κάποιοι ελιξήριο ζωής. Πάντως πολλοί την τοποθετούμε στην εξώπορτά μας την πρωτοχρονιά. Στον πετρώδη και φτωχό σε χώματα Υμηττό απαντάται πολύ συχνά.
Τώρα έχει ξεκινήσει να ανθίζει και τον Δεκέμβριο έχει αναπτύξει τα φύλλα της.

Ο Διοσκουρίδης αναφέρεται στο «σκιλλητικόν όξυς», ήτοι ξύδι από την Σκίλλην και στις θεραπευτικές του χρήσεις:
«Σκιλλητικόν όξυς σκευάζεται τον τρόπον τούτον… Ευθετεί δε διακλυζόμενον μεν προς ούλα μυδώντα, στέλλον και στερροποιούν αυτά και προς οδύντας κινουμένους και τας περί στόμα δυσωδίας, ικανώς ανασκευάζον αυτάς, καταρροφούμενον δε προς βρόγχον στερεόν και τυλώδει ποιεί και τον ήχον εντονον και λαμπρόν αποτελεί. Παραλαμβάνεται δε και προς στομαχικούς και δυσπεπτούντας και επιλημπικούς, σκοτοδινιώντας, μελαγχολικούς, απηλιθωμένους, έτι δε και προς υστερικάς πνίγας και σπλήνας υπερόγκους και ισχιάδας· αναλαμβάνει δε και τους λίαν ασθενείς και το σώμα υγιεινόν και εύχρουν κατασκευάζει. Έτσι δε και οξυδερκές και προς δυσηκοίαν ενστήναι δυνατόν, εάν εγχυματίζεται. Και καθόλου δε προς άπαντα ενεργεί, πλην ελκώσεως των εντός».

Αντικαρκινική συνταγή (προσοχή τη χρησιμοποιείτε όπως πάντοτε με δική σας ευθύνη γιατί δεν είναι τεκμηριωμένη με μελέτες και ακριβή δοσολογία, και γνωρίζοντας ότι η αγριοκρεμμύδα είναι τοξικό και επικίνδυνο βότανο): βράζουμε 1 μποτσίκι (αγριοκρεμμύδα) ξεφλουδισμένο (προσοχή, με γάντια γιατί είναι καυστική) και τεμαχισμένο σε 1 Κιλό νερό μέχρι να μείνει το 1/3 νερό. Ανακατεύουμε καλά σε 1κιλό μέλι (το οποίο υγροποιείται καλά σε μπαιν μαρί-bain marie) 1 κουταλιά σούπας από το 1/3 νερό και δοκιμάζουμε. Αν πικρίσει λίγο, τότε είναι έτοιμο, αν όχι προσθέτουμε και άλλη 1 κουτ. σούπας από το 1/3 νερό, μέχρι να πικρίσει λίγο το μέλι, και ούτω καθεξής. Από το μείγμα αυτό τρώμε αρχικά 1 κουτ. του γλυκού, μετά 1 κουτ. σούπας , πάντα δύο φορές ημερησίως. Αν πάθουμε διάρροια ελαττώνουμε τη δοσολογία.

Η ίδια συνταγή θεωρώ ότι μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα τοξικά πικρά βότανα για τα οποία κατά καιρούς έχουν αναφερθεί αντικαρκινικές ή θεραπευτικές ιδιότητες π.χ οι ρίζες της πικραγγουριας (που το 1952 είχε γίνει πρώτο θέμα0, η πικροδάφνη κ.α.

Πολύ θα ήθελα να στείλετε παρόμοιες συνταγές που έχουν εφαρμοστεί.


Απλά να θυμάστε ότι όλα τα βότανα δεν ταιριάζουν σε όλους τους ανθρώπους-ασθενείς.

Ωραίες φωτο: https://laspistasteria.wordpress.com/…/10/26/urginea-marit…/

Συντάκτης: Δημήτρης Μαγγιώρος

Rate it

Παρόμοια άρθρα

Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Αντιμετώπιση πόνου

Η σημερινή δημοσίευση αφορά πόνους που μπορείτε μόνοι σας να αντιμετωπίσετε, απλά πιέζοντας το σημείο που πονάτε. Αν δεν έχετε πίστη στις δικές σας δυνάμεις, δυνατότητες τότε βάλτε τους γονείς σας, συγγενείς, φίλους να κάνουν αυτή την πίεση. Αν πρόκειται για ένα επώδυνο σημείο, το πιέζετε για ένα λεπτό δυνατά […]

today14 Μαΐου, 2019 1 3

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%