
Από κυρία σε κυρία
Αρχικά μια κυρία ετοιμάζει τη ζύμη σε μεγάλη λεκάνη με αλεύρι, νερό, αυγά, βούτυρο και φρέσκια μαγιά. Την αφήνει να φουσκώσει και στη συνέχεια πασάρει το ζυμάρι στην επόμενη κυρία που αρχίζει να το ανοίγει γρήγορα και επιδέξια με έναν ξύλινο πλάστη, δίνοντάς του στρογγυλό σχήμα. Προσεκτικά χαράζει το φύλλο με κοφτερό μαχαίρι κατά τέτοιον τρόπο που να γίνει μια πλατιά λωρίδα ζύμης την οποία τυλίγει προσεκτικά, σχηματίζοντας ένα σπιράλ, γύρω από ένα μεταλλικό κύλινδρο με ξύλινο χερούλι.
Σειρά έχει ο ψήστης
Ύστερα παραδίδεται στο μερακλή ψήστη που ψήνει αργά το γλυκό, τοποθετώντας τον κύλινδρο πάνω από αναμμένα κάρβουνα και γυρίζοντάς το συνεχώς από το ξύλινο χερούλι. Παράλληλα, μια άλλη γλυκιά κυρία, σύμφωνα με την παραγγελία του πελάτη, πασπαλίζει το σουβλιστό κέικ με ζάχαρη που καραμελώνει, κομματάκια σοκολάτας, σταφίδες, κανέλα, κοπανισμένα καρύδια, τριμμένα αμύγδαλα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.
…Κι έτοιμο!

Μέσα σε λίγα λεπτά το γλυκό φουσκώνει, ξεροψήνεται εξωτερικά δημιουργώντας μια υπέροχη μυρωδάτη κρούστα ενώ από μέσα παραμένει αφράτο. Ο κύλινδρος αναποδογυρίζεται και το γλυκό βγαίνει φορμαρισμένο σε σχήμα καμινάδας, τυλίγεται και παραδίδεται στον πελάτη. Είναι ιδανική συντροφιά για έναν περίπατο στη στολισμένη πόλη, καταπολεμάει το κρύο και κρατάει τα χέρια ζεστά, απολαύστε το, λοιπόν, και αφεθείτε στη μαγεία της Βουδαπέστης, των Χριστουγέννων, της ζάχαρης και της κανέλας.
ΠΗΓΗ: Ι COOK GREEK τ. 29 • του Ηλία Φουντούλη
Σχολιάστε το άρθρο (0)