Διάφορα

Kürtoskalacs, το σουβλιστό κέικ!

today2 Ιανουαρίου, 2016

Background
share close

Αν τύχει να βρεθείτε την περίοδο των Χριστουγέννων στη Βουδαπέστη, εκτός από τη μοναδική γιορτινή ατμόσφαιρα και τις υπαίθριες αγορές που στήνονται σε όλη την πόλη, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε και ένα ξεχωριστό γλύκισμα, μια τοπική εποχική σπεσιαλιτέ, το kürtőskalács ή kürtős kalács.


Πρόκειται για ένα είδος σουβλιστού κέικ, γνωστό και ως κέικ-καμινάδα.
Η καταγωγή του γλυκού είναι από την Τρανσυλβανία και το όνομά του προέρχεται από την ουγγρική λέξη kürt, που σημαίνει καμινάδα. Θα το βρείτε συνήθως σε φούρνους και σε κάποια ζαχαροπλαστεία, αλλά παραδοσιακά πωλείται στους δρόμους ολόφρεσκο και παρασκευάζεται μπροστά στα μάτια σας. Ειδικά στις ξύλινες καλύβες της χριστουγεννιάτικης αγοράς που διοργανώνεται στην Πλατεία Vörösmarty από το Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο, η διαδικασία προετοιμασίας του γλυκού θυμίζει υπερπαραγωγή.

spit_cake

Από κυρία σε κυρία

Αρχικά μια κυρία ετοιμάζει τη ζύμη σε μεγάλη λεκάνη με αλεύρι, νερό, αυγά, βούτυρο και φρέσκια μαγιά. Την αφήνει να φουσκώσει και στη συνέχεια πασάρει το ζυμάρι στην επόμενη κυρία που αρχίζει να το ανοίγει γρήγορα και επιδέξια με έναν ξύλινο πλάστη, δίνοντάς του στρογγυλό σχήμα. Προσεκτικά χαράζει το φύλλο με κοφτερό μαχαίρι κατά τέτοιον τρόπο που να γίνει μια πλατιά λωρίδα ζύμης την οποία τυλίγει προσεκτικά, σχηματίζοντας ένα σπιράλ, γύρω από ένα μεταλλικό κύλινδρο με ξύλινο χερούλι.

Σειρά έχει ο ψήστης

Ύστερα παραδίδεται στο μερακλή ψήστη που ψήνει αργά το γλυκό, τοποθετώντας τον κύλινδρο πάνω από αναμμένα κάρβουνα και γυρίζοντάς το συνεχώς από το ξύλινο χερούλι. Παράλληλα, μια άλλη γλυκιά κυρία, σύμφωνα με την παραγγελία του πελάτη, πασπαλίζει το σουβλιστό κέικ με ζάχαρη που καραμελώνει, κομματάκια σοκολάτας, σταφίδες, κανέλα, κοπανισμένα καρύδια, τριμμένα αμύγδαλα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

…Κι έτοιμο!

kürtös        kurtoskalacs

Μέσα σε λίγα λεπτά το γλυκό φουσκώνει, ξεροψήνεται εξωτερικά δημιουργώντας μια υπέροχη μυρωδάτη κρούστα ενώ από μέσα παραμένει αφράτο. Ο κύλινδρος αναποδογυρίζεται και το γλυκό βγαίνει φορμαρισμένο σε σχήμα καμινάδας, τυλίγεται και παραδίδεται στον πελάτη. Είναι ιδανική συντροφιά για έναν περίπατο στη στολισμένη πόλη, καταπολεμάει το κρύο και κρατάει τα χέρια ζεστά, απολαύστε το, λοιπόν, και αφεθείτε στη μαγεία της Βουδαπέστης, των Χριστουγέννων, της ζάχαρης και της κανέλας.

 

ΠΗΓΗ: Ι COOK GREEK τ. 29 • του Ηλία Φουντούλη

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%