Διάφορα

Ποιος φέρνει τα δώρα των Χριστουγέννων στις διάφορες χώρες του κόσμου

today26 Δεκεμβρίου, 2018

Background
share close

Το κοινό σημείο αναφοράς είναι τα δώρα των Χριστουγέννων. Και φυσικά ότι κάποιος τα φέρνει. Κάθε χώρα όμως, ανάλογα με την παράδοσή της, έχει τον δικό της χαρακτήρα που κάθε χρόνο την ίδια εποχή μοιράζει τα δώρα.

Ας δούμε κάποιους από τους χαρακτήρες αυτούς και πόσο διαφέρουν μεταξύ τους…

Yule lads, Ισλανδία
Οι Yule lads είναι μια ομάδα 13 σκανταλιάρικων πλασμάτων που έχουν πάρει τη θέση του Άγιου Βασίλη στην ισλανδική γιορτή των Χριστουγέννων. Κάθε ένα κάνει τα δικά του κόλπα, π.χ. μπορεί να κλέβει το κρέας ή να κατασκοπεύει από το παράθυρο για να βρει τι να κλέψει το βράδυ. Εκτός όμως από τις σκανταλιές, τα πλάσματα αυτά φέρνουν δώρα στα «καλά» παιδιά, τα οποία μοιράζουν μαζί με την Yuletide Cat, ένα πεινασμένο τέρας που λέγεται ότι… τρώει τα «κακά» παιδιά. Τα δώρα τα αφήνουν στα παπούτσια τους, 13 ημέρες πριν από την παραμονή Χριστουγέννων, ενώ στα «κακά» παιδιά αφήνουν δώρο μια… πατάτα.

Christkind, σε μέρη της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Βραζιλίας

 

Ουσιαστικά Christkind είναι το Θείο Βρέφος, το οποίο θεωρείται ότι μοιράζει τα δώρα στα παιδιά σε διάφορα μέρη του κόσμου, εκεί όπου ο χριστιανισμός αποτελεί την κύρια θρησκεία. Έγινε δημοφιλής στα 1500 από τον Μαρτίνο Λούθηρο, ο οποίος ήλπιζε ότι μια πιο θρησκευτική φιγούρα θα έκανε καλό. Το Θείο Βρέφος δεν το βλέπει ποτέ κανείς να μοιράζει δώρα, ενώ στα παιδιά λένε ότι εξαφανίστηκε λίγο πριν έρθουν. Όπως σωστά θα φαντάζεστε, η περιγραφή του απεικονίζει ένα μωρό με ξανθά μαλλιά και φτερά αγγέλου.

Η μάγισσα Befana μοιράζει δώρα, αλλά δεν θέλει να την κατασκοπεύουν

 

La Befana, Ιταλία
Παρόμοια σε στυλ με τον Άγιο Βασίλη, αλλά διαφορετική στην εμφάνιση, η Befana είναι μια μάγισσα που αποτελεί σημαντικό κομμάτι των γιορτών στην Ιταλία. Σύμφωνα με τους μύθους, πρόκειται για μια ευγενική γυναίκα που έδινε τροφή και στέγη στους τρεις σοφούς που πήγαιναν να επισκεφτούν τον Ιησού στη φάτνη και απεικονίζεται ως μια κλασική μάγισσα πάνω σε σκουπόξυλο, που κουβαλάει μια τσάντα με δώρα. Δεν της αρέσει να τη βλέπουν και λέγεται ότι χαστουκίζει όποιο παιδί προσπαθήσει να την κατασκοπεύσει –αναμφίβολα έξυπνη ιδέα για να κρατούν τα παιδιά στο κρεβάτι όταν κανονίζουν οι γονείς τα δώρα τους τη νύχτα. Όπως και ο Άγιος Βασίλης, η Befana κατεβαίνει την καμινάδα για να μοιράσει τα δώρα και αφήνει λίγο κάρβουνο ή στάχτη για τα άτακτα παιδιά, ενώ λέγεται πως… ρίχνει κι ένα σκούπισμα στο σπίτι γύρω από το τζάκι πριν φύγει.

Krampus, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία
Στις αλπικές χώρες, ο Άγιος Βασίλης είναι σχεδόν ο ίδιος χαρούμενος ηλικιωμένος κύριος που μοιράζει δώρα, με μια διαφορά: τον συνοδεύει ένα τρομακτικό και αιμοβόρο τέρας που ονομάζεται Krampus, το οποίο τιμωρεί τα «κακά» παιδιά με… μεσαιωνικές τιμωρίες. Ο θρύλος του τέρατος αυτού πάει πίσω εκατοντάδες χρόνια, ενώ σήμερα αποτελεί σημαντικό χαρακτήρα σε κάποια μέρη της Βαυαρίας και στην Αυστρία, αφού υπάρχει μάλιστα και η «Μέρα Krampus» στις 5 Δεκεμβρίου, όπου όλοι ντύνονται σαν το τέρας. Όπως καταλαβαίνετε, τα δώρα δεν ταιριάζουν στο στυλ του Krampus, ο οποίος είτε τιμωρεί, είτε… απαγάγει τα παιδιά που δεν άκουγαν τους γονείς τους όλη τη χρονιά.

Ο Ded Moroz έχει λίγο διαφορετικές συνήθειες από τον Άγιο Βασίλη στις… μεταφορές του

 

Ded Moroz, Ρωσία, Σερβία, Βοσνία, Ουκρανία, Σκόπια, Πολωνία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης
Η ακριβής μετάφραση είναι «παππούς του πάγου» και αποτελεί παραδοσιακή φιγούρα που μοιράζει δώρα στις σλαβικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Όπως και ο Άγιος Βασίλης, φορά κόκκινη στολή κι έχει άσπρο μούσι,αλλά δεν χρησιμοποιεί ταράνδους κι έλκηθρα -προτιμά τον παραδοσιακό ρωσικό τρόπο με τα τρία άλογα. Ο Ded Moroz καταφτάνει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ή την Πρωτοχρονιά και φέρνει δώρα για τα παιδιά, βάζοντάς τα κάτω από το δέντρο, αν και σε διαφορετικές εκδοχές  εμφανίζεται στα πάρτι και μοιράζει τα δώρα χέρι με χέρι.

Sinterklaas και Black Peter, Ολλανδία
Ο Sinterklaas είναι η ολλανδική εκδοχή του Άγιου Βασίλη, με την κόκκινη στολή του, την άσπρη του γενειάδα και τα δώρα. Σε αντίθεση, όμως, με τον Άγιο Βασίλη, ο Sinterklaas καταφτάνει κάθε χρόνο στα τέλη Νοεμβρίου με… ατμόπλοιο από την Ισπανία. Βοηθός του είναι ο Black Peter, ένα μικρό αγόρι που τον βοηθά με τα δώρα, τα οποία μοιράζονται στις 5 Δεκεμβρίου, όπου και γιορτάζεται η ιστορική φιγούρα του Αγίου Νικολάου. Τα παιδιά βάζουν τα παπούτσια τους στο τζάκι μαζί με καρότα για το άλογο του Sinterklaas και, αν ήταν καλά παιδιά, θα βρουν γλυκά και δώρα στα παπούτσια τους την επόμενη ημέρα. Ο Sinterklaas δεν αφήνει ο ίδιος τα δώρα, αλλά ο Black Peter, o οποίος παλιότερα υποτίθεται πως απήγαγε τα «κακά» παιδιά και τα πήγαινε στην Ισπανία για τιμωρία.

Στη σύγχρονη εκδοχή του, ο Father Christmas δεν ξεχωρίζει εύκολα από τον Άγιο Βασίλη

 

Father Christmas, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία κ.ά.
Μαζί με τον Sinterklaas, ο Father Christmas αποτελεί τη μεγαλύτερη επιρροή στη δημιουργία των αμερικάνικων προτύπων του Άγιου Βασίλη. Στη σύγχρονη εκδοχή του, μπορεί να μην ξεχωρίζει εύκολα από τον Άγιο Βασίλη, αλλά οι ιστορίες τους είναι διαφορετικές, αφού στις πρώιμες εκδοχές του απεικονίζεται ως ένας χαρούμενος ηλικιωμένος κύριος, με πράσινη ενδυμασία, ο οποίος δεν μοίραζε δώρα, αλλά περισσότερο εορτασικό πνεύμα. Έγινε διάσημος από τον Κάρολο Ντίκενς στα «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα», αλλά με το πέρασμα του χρόνου ενώθηκε με τον Άγιο Βασίλη και τον Sinterklaas και πήρε το σημερινό του ρόλο, ο οποίος δεν διαφέρει και πολύ από αυτόν του Άγιου Βασίλη.

 

Πηγή: clickatlife.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%