Διάφορα

Σαρώνει η “Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17”, στο θέατρο Επί Κολωνώ

today23 Νοεμβρίου, 2015

Background
share close

Το συναίσθημα και το καθήκον της αντίστασης σε εποχές άκρας νωθρότητας και υποταγής σε ό,τι υποδουλώνει τη ζωή μας, έρχεται να ενισχύσει η παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17». Στη σκηνή Black Box του θεάτρου Επί Κολωνώ, τελείται ένα τελετουργικό ιστορικής μνήμης, από τα πρόσφατα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και της Γερμανικής Κατοχής.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Τότε που τα νιάτα είχαν υψηλά και γερά ιδανικά και ο ηρωισμός ήταν θεμελιώδης μέσα τους. Ιδιότητες που αναδεικνύουν την αθέατη ομορφιά των ανθρώπων. Η ιστορία της Αθηνάς Χατζηεσμέρ που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 2 Οκτώβρη του 1944 στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, λίγο πριν αναχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής από την Αθήνα, αντανακλάται πάνω στη ζωή των συμπατριωτών της, γιγαντώνοντας την αγάπη για τη ζωή, την αξιοπρέπεια και την έννοια της εθνικής ταυτότητας.

Η Αθηνά γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Σφαγεία του Ταύρου, ανέπνευσε τη μυρωδιά των τριγύρω βυρσοδεψείων και γαλουχήθηκε με τον πόνο της προσφυγιάς, σαν παιδί Ιώνων που ήταν. Έφηβη ακόμη οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και αγωνίστηκε με χιλιάδες άλλους νέους για την απελευθέρωση.

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη στο ρόλο της Αθηνάς, με τη λάμψη και την ομορφιά των νιάτων της, αποπνέει το μεγαλείο του ήθους, της αθωότητας και της αγνότητας του έρωτα. Μονολογώντας απευθύνεται θαρρετά στον μουσικό Ισίδωρο Πάτερο, που, με την πρωτότυπη μουσική του, διανθισμένη με δημώδη ποίηση και αντάρτικο τραγούδι, στολίζει τα εκφραστικά της μέσα.

Η Αθηνά εκπροσωπεί τη νεολαία του έθνους αρχαιόθεν που οραματίζεται πως «τα παιδιά θα παίζουν μπάλα στη συμβολή των δρόμων ευτυχίας και λαού». Από παιδί θα τρέφεται με διηγήσεις, με αναμνήσεις, με σκέψεις και ελπίδες που συνθέτουν το ψυχικό και πνευματικό τοπίο της Αθήνας. Το σώμα της σε μια εξαίρετη στιγμή κίνησης και φωτισμού, μοιάζει με λήκυθο που περικλείει την ένδοξη στάχτη αιώνων. Η ψαγμένη σκηνοθεσία της Φαίδρας Σούτου που την συνυπογράφουν και οι ερμηνευτές, οδήγησε σε μιαν άψογη έκφραση αισθητικής.

Με επιτόπια σχεδόν περιστροφική κίνηση που παραπέμπει σε χορούς παραδοσιακούς και τον βαθύ επιθανάτιο ρόγχο μιας ζωής επαναστατημένης,  αισθανθήκαμε ρίγος ελευθερίας, ενώ τα μπράβο έπεφταν βροχή.

Συντελεστές

Κείμενο: Θαλασσιά Αντωνοπούλου
Σκηνοθεσία: Φαίδρα Σούτου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ισίδωρος Πάτερος
Δραματουργική επεξεργασία: η ομάδα
Πρωτότυπη Μουσική: Ισίδωρος Πάτερος
Επιμέλεια Κίνησης: Φαίδρα Σούτου
Κοστούμια: Λένα Καφαντάρη
Φωτισμοί: Δημήτρης Σταμάτης
Φωτογραφίες: Μυρτώ Κουτούλια
Τρέιλερ: Σήφης Στάμου
Ερμηνεύουν: Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ισίδωρος Πάτερος

Διάρκεια: 80’

Πληροφορίες

Τοποθεσία: Θέατρο Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός – Αθήνα

Ημερομηνία: Από 14 Νοεμβρίου 2015 έως 17 Ιανουαρίου 2016
Κάθε Παρασκευή στις 8:15μμ, Σάββατο στις 7:00μμ και στις 9:30μμ, Κυριακή στις 7:00μμ

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Κάθε Σάββατο απόγευμα: 8 ευρώ

Τηλ.: 210 5138067

Πηγή: newsbeast.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%